Sann styrka

Den här eftermiddagen, på Cabo Pino beach utanför Marbella, träffade jag Marianne Steneholm för vår fotografering: En glad och vänlig svenskfödd tjej utan krusiduller som med lätthet bjuder på sig själv.

 

Jag träffar otroligt många kvinnor, framför allt genom mitt arbete som fotograf. Och det slår mig alltid: Vad mycket skönhet och styrka det finns hos oss alla. Hos Marianne är det synligt på så många sätt: Framgångsrik fastighetsförmedlare på Nordica Sales and Rentals som på fritiden även studerar till mäklare. Man inte bara anar att hon är en stark och driven kvinna. Man vet!

 

Hon kom hit första gången som tonåring, som så många andra på semester. Skillnaden var att Marianne bestämde sig för att det var här hon ville leva, detta var inget semesterparadis, utan detta skulle bli hennes framtid. Hon såg de framgångsrika mäklarna, och bestämde sig för att det livet också skulle bli hennes. Några år senare blev det så. Inte på grund av lyckliga omständigheter, utan för att Marianne redan då insåg att vill man någonstans, så tar man ta sig dit för egen maskin.

 

Shine photography-8973

 

Det var inte förrän Marianne var nästan 40 år, som hon tog upp gym träningen som legat nere ända sedan hon var i 20-års åldern. Och Marianne gör inget halvhjärtat….. Hon började träna 3 gånger i veckan efter jobbet, och det dröjde inte länge förrän hon var uppe i 4 dagar i veckan. Som ”bieffekt” märkte hon att det inte bara var kroppen som förändrades och blev starkare: även energin och humöret var på topp!

 

Shine photography-8953

 

Men självklart stannar en kvinna som Marianne inte där. Hon utmanade sig själv ytterligare, och började tävla i bikini fitness. Istället för att avundsjukt se på andra kvinnor som hon lärt känna och beundrade, ( och nej, det ligger inte för den här kvinnan ) som framgångsrikt tävlade inom bikini fitness så använde hon det som motivation. Kan dom, så kan jag! Och det är klart att det är så en riktig stark kvinna resonerar!

Hon skriver otroligt fängslande om detta, sin resa: både livet som sådant, men också sin träningsresa, på sin blogg. Att med rätta känna stolthet, över att man nått sina mål, är inget Marianne ber om ursäkt för. Men inget som hon använder för att göra någon annan mindre heller. Och även om hon tävlar, vid första anblicken som många kan tänka,  med sitt utseende mot andra kvinnor, så är det ändå de här målen som hägrar:

 

”Be the best of what I can be.

And to stay healthy and happy, to enjoy my daily gym routine and improve some things and maintaining some. To feel great is the biggest goal of them all”

 

Man kan inte låta bli att bli inspirerad av detta kraftpaket.

 

_MG_8638

 

Marianne är inte bara målinriktad när det kommer till henne själv. I henne klappar också ett varmt hjärta. Detta samt hennes styrka och förmåga att ro saker och ting iland, gör att hon tillsammans med en vännina, är den drivande kraften bakom ett projekt som har som mål att samla in minst 50 000 € under året, som oavkortat går till Maiti Nepal. En oerhört viktig organisation som har som mål att hjälpa kvinnor och barn i Nepal som fallit offer för trafficking. Något som tyvärr är oerhört omfattande i landet. Man har valt att göra en fin artikel om Marianne, och belysa hennes viktiga arbete inom Maiti Nepal Marbella projektet i en Sueco. Och följande text, är hämtad därifrån:

 

_MG_8716

Maiti Nepal

”Maiti Nepal – My 2017” är rubriken på Marianne Steneholms blogg den 1 januari 2017, och den fortsätter: ”I dag, årets första dag, vill jag berätta om mitt projekt för detta år /…/ Den grymma sanningen är den att fler än 15 000 kvinnor och barn fraktas från Nepal varje år och 150 000 – 300 000 Nepalesiska flickor uppskattas just nu befinna sig på bordell i Indien. De är inte äldre än 7-24 år och de tar emot upp till 50 män dagligen.”

”Jag tror inte att många förstår hur grym verkligheten är för många. Första gången jag hörde talas om Maiti Nepal var i slutet av 1990-talet. Jag läste då en artikel om Anuradha Koirala, som grundade Maiti Nepal 1993 med syfte att hjälpa både barn och kvinnor som lidit något oerhört, ofta i det tysta, som offer för trafficking – dvs. sexlavar. Jag påverkades verkligen av artikeln. Sedan den dagen har jag haft det i bakhuvudet och i höstas kände jag att det var dags att göra någonting. Jag kände att jag nu har ’el poder’, vad säger man? – kraften – till att kunna hjälpa”, berättar Marianne, när hon möter En Suecos journalist.

När Marianne väl fattade beslutet om Maiti Nepal Marbella-projektet kunde ingenting stoppa henne. Hon beslöt sig för att hon inte bara vill bidra med pengar till ett kontonummer utan för att hon ska hjälpa genom personlig insats. Marianne kontaktade således Anuradha Koirala och förklarade vad hon gör och var hon bor, men framförallt vad hon vill göra för Maiti Nepal. Responsen var fin och målet är nu att samla in inte mindre än 50 000 euro under året. Och med sig i projektet har hon sin väninna Claudia Kempe.

En grym verklighet

Personlig insats blir det också när målet är uppnått. Marianne har nämligen bestämt sig för att själv åka till Nepal tillsammans med Claudia, i samband med att donationen skickas över i november i år. Så redan nu förbereder hon sig mentalt inför att möta en verklighet långt borta från den hemma i Marbella.
”Verkligheten för dessa, många gånger mycket unga, flickor är grotesk. Rent ut sagt hemskt. Människohandlarna får som mest pengar för 9-12 åriga flickor. Dessa tar emot upp till 50 kunder, vuxna män, om dagen! Tänk dig vilka skador de får, både psykiskt och fysiskt. Jag har fått berättat för mig att många som kommer till Maiti Nepal är helt sneda i sina kroppar, en del med ben ur led och andra till och med rullstolsbundna. De kan helt enkelt inte gå på grund av skadorna som sexköparna åsamkat dem. Det är fruktansvärt”, berättar Marianne. Hon berättar även att flickor som inte är samarbetsvilliga svälts tills de slutar vara krångliga, och att bebisar, till unga kvinnor som blivit gravida som sexslavar, får tungorna avskurna om de skriker efter sina mödrar medan de arbetar.

Marianne delar även med sig av konkreta siffror, och berättar att människohandeln i världen, trots stor uppmärksamhet, stadigt växer. Människohandeln är nu så stor att den snart övergår vapenhandeln och lägger sig på andra plats efter droghandeln, som är världens största industri. Marianne presenterar siffror som människohandeln i dag omfattar 27 miljoner människor, varav 13 miljoner är barn, varav 70 procent hålls som slavar i sexindustrin.

”Ju mer jag lär mig och får veta, desto mer påverkas jag. Jag tänker hela tiden att ingen kan göra allt men att alla kan göra någonting. 10 euro är t ex inte mycket för oss här på Costa del Sol, men om alla skänker 10 euro, eller 5 euro, man behöver inte ge mer, så blir det en hel del – många bäckar små!”, säger hon.

 

Du kan läsa hela artikeln här: En Sueco

Här finns möjlighet att läsa mer om projektet och även bidra med en välkommen gåva. 

 

Efter att ha träffat Marianne, konstaterar jag att styrka kan se ut på många olika sätt…..men att hos Marianne finns det i alla dess former. Och sann styrka är att hjälpa andra. Det får mig att tänka på ett citat av Kavita Ramdas:

 

”We need women who are so strong they can be gentle, so educated they can be humble, so fierce they can be compassionate, so passionate they can be rational, and so disciplined they can be free.”

 

 

 

Shine photography-9144Shine photography-9137Shine photography-9263

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.